تخته سیاه
بیش از یک ماه از آخرین نوشتهام در «تخته سیاه» میگذرد. این یک ماهه مشغول به بنایی و کمی بازسازی خانه بودهایم و کامپیوتر جمع شده و به کنار رفته در گوشهای از اتاق بود. این بود که من هم دور از نوشتن شده بودم. دوستانم گاه سراغ میگرفتند که نکند قرار شده است دیگر ننویسی و تمام. اما خُب نیت این نبوده و نیست. کاش حتا همتی بود و شاید هم موقعیتی، تا روزانه بتوان نوشت. بگذارید کمی از کتاب بنویسم تا هم از این کتابهای خوانده شده و مانده، چیزی نوشته شود و هم این یخ یک ماهه باز شود.
گفتم کتاب و به یاد این افتادم که آخرین کتابی که از آن نوشته بودم، «سرخ و سیاه» استاندال بود که مهدی سحابی که همین روزها به رحمت خدا رفت، آن را ترجمه کرده بود. یادش گرامی و یادم باشد که باید «در جستوجوی زمان از دست رفته» را که شاهکار پُروست است و ترجمهی او، خرید و خواند.
اولین کتاب «دیباچهای بر نظریهی انحطاط ایران» است نوشتهی دکتر سید جواد طباطبایی. این کتاب جلد نخست از مجموعهی تأملی درباره ایران است که نشر نگاه معاصر آن را در 564 صفحه منتشر کرده است. کتاب همانطور که از عنواناش پیدا است، انحطاط ایران را در حوزهی اندیشه و به خصوص اندیشهی سیاسی بررسی میکند و شاید هم جوابگوی آقایی باشد که این روزها در سخنرانی خود در تبریز، از صفویه تجلیل میکند!
دومین کتابی که از آن مینویسم، یکی از کلاسیکهای رمان در دنیا است و از شاهکارهای فیودور داستایوفسکی. اگر حال و حوصلهی خواندن رمانی طولانی از روسیه و انقلابیگری را دارید، «شیاطین» انتخابی مناسب است. کتاب را سروش حبیبی ترجمه کرده است و انتشارات نیلوفر، چاپ مرغوبی از آن را در 1019 صفحه به بازار عرضه کرده است.
«بار هستی» یا «سبکی تحملناپذیر هستی» میلان کوندرا، کتابی است که به هیچ عنوان نباید خواندناش را از دست داد. مدتها بود که به فکر خواندناش بودم و حالا هم خواندن آن را شدید توصیه میکنم. تجربهی خواندن از نویسندگان چک مثل کوندرا، هرابال و ایوان کلیما، بسیار لذت بخش است. آنقدر که انسان را شیفتهی پراگ و رودخانهی ولگا میکند، تا برود و ببیند و حتا زندهگی کند. کتاب را دکتر پرویز همایونپور ترجمه کرده و نشر قطره در 332 صفحه منتشر کرده است.
بعد از این کتابهای لذتبخش، شاید باید از یک خواندنی مزخرف هم نوشت! برای کاری، توصیه شدم به خواندن کتاب «اسطورههای صهیونیستی سینما» نوشتهی محمد حسین فرجنژاد که نشر هلال با همکاری صدا و سیما، آن را در 336 صفحه منتشر کرده است. کتاب هر چه فیلم معروف در تاریخ سینمای هالیوود است و هر چه کارتون از پخش شده از تلویزیون ایران را که با آنها خاطره داریم، صهیونیستی معرفی میکند و لابد دلیل هم دارد! از چوبین و ایکییو سان و حنا، دختری در مزرعه گرفته تا ... بیخیال. تا هر چه که فکرش را بکنید.
باز هم کتاب خوانده شده دارم، اما کمی بعد از آنها خواهم نوشت.